sâmbătă, 7 aprilie 2012

De weekend - Detaşarea

Bună dimineaţa de weekend!

Această postare vrea să ajungă la voi de luni dimineaţa şi probabil că, de fapt, acum era momentul ei!
Am vrut să vă scriu despre detaşare sau, mai bine, despre privirea din elicopter pe care eu o practic atunci când sunt în situaţii din care simt că mi-e foarte greu să ies.
Cu toţii suntem copleşiţi zilnic de avalanşa de sarcini, griji, probleme - eu am uneori senzaţia că încerc să fug şi ele mă ajung din urmă şi mă plesnesc peste ceafă şi-atunci ştiu că oricât aş fugi, nu voi scăpa! Dacă nu mă vor ajunge astăzi, mâine, când vor fi "odihnite" şi de două ori mai multe, vor alerga şi mai tenace după mine!
Şi-atunci mă opresc şi nu mă mai împotrivesc, ci le primesc - sunt ale mele şi nimeni nu le va rezolva în locul meu.
Şi îmi amintesc ce m-a învăţat odată un Om tare drag mie - să mă "urc în elicopter" şi să le privesc de sus.

Ce bun exerciţiu! De-acolo de sus toate problemele par mici şi toate se aşează frumos pe rafturi, la locurile lor şi văd că undeva mai departe sunt şi soluţii care aşteaptă să fie găsite - dar de jos nu puteam să le văd, şi sunt şi oameni care mă pot ajuta.

Cum fac practic asta? Fac listă cu toate sarcinile, problemele, grijile care îşi aşteaptă rezolvarea apoi le pun jos şi mă uit la ele din picioare, de sus, şi le reaşez în ordinea importanţei şi a urgenţei.
Apoi mă gândesc şi la persoane care mă pot ajuta să rezolv unele dintre ele şi în final realizez că de fapt nu era nimic aşa de grav - totul se rezolvă!
Planificare, prioritizare, plan acţiune, resurse, rezolvare - ce uşoară e teoria, însă în practică ... repetiţia este mama învăţăturii!
Aşa că, în fiecare dimineaţă, urcaţi-vă în elicopter şi priviţi de sus ceea ce aveţi de făcut! Totul va părea clar, bine structurat, mic şi uşor de rezolvat, aşa cum este de fapt!

Zi cu soare pe cer şi în inimi!